
Encyklopedycznie mango jest rodzajem roślin obejmującym około 45 gatunków tropikalnych drzew owocowych, a owocem mango jest pestkowiec z dużym nasieniem.

W zależności od odmiany owoce mango różnią się kolorem i wielkością. Ciężar niektórych z nich przekracza 1 kg, jednak za najlepsze uważa się owoce o wadze 30–50 dag. Owoce te mają zazwyczaj kształt wydłużony i nieco spłaszczony, cienką i gładką, ale twardą skórkę. Skórka owoców mango jest jadalna, lecz zwykle się ją wyrzuca. Pod skórką znajduje się żółtopomarańczowy, soczysty miąższ. W środku owocu znajduje się duża spłaszczona pestka (nasienie). Owoc jada się na różne sposoby. Można przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką, albo pokroić go na małe kawałki. Surowe owoce dodaje się do sałatek, gotowane do deserów, konfitur i sosów. Dojrzewające owoce zmieniają kolor z ciemnozielonego na żółty, złocisty do czerwonego. Niektóre odmiany można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Poza cukrem, białkiem i błonnikiem owoce mango bogate są w szereg cennych minerałów i witamin:
- antyoksydacyjne witaminy C i E,
- witamina B6 i K,
- witaminy z grupy B,
- polifenole,
- prowitamina A,
- karetonoidy,
- potas,
- miedź,
- 17 aminokwsów,
- kwas omega 3 i 6-wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jedną z wielu odmian mango jest mago afrykańskie i jest to naprawdę bardzo szczególna odmiana tej rośliny.

Najcenniejszym składnikiem afrykańskiego mango są wartościowe nasiona, nazywane przez mieszkańców Afryki „Orzechami Dikka”. Z nich uzyskuje się słynny ekstrakt, który dzięki mieszance polifenoli, minerałów i witamin wpływa bardzo korzystnie na gospodarkę hormonalną.
Zdaniem naukowców, wyciąg z pestek afrykańskiego mango (Irvingia Gabonensis) przyczynia się do znacznej poprawy parametrów metabolicznych, dzięki temu, że:
- usuwa szkodliwe toksyn z organizmu,
- zmniejsza poziomu cholesterolu we krwi,
- ogranicza apetyt,
- spala tkankę tłuszczową i wstrzymuje proces jej produkcji.
Polifenole to różnorodna klasa związków roślinnych (flawony, flawolnole, flawanomy, katechiny, garbniki i fenelokwasy), które bardzo często wykorzystuje się w leczeniu wielu dolegliwości. Mieszanka polifenoli, witamin i minerałów zawarta w afrykańskim mango efektywnie odblokowuje receptory komórkowe. W efekcie zwiększa się nasza wrażliwość na leptynę i insulinę, chroniąc nas przed powstaniem nowych komórek tłuszczowych. Polifenole odpowiadają także za zwiększenie poziomu leptyny (hormon wydzielany do krwi, regulujący spożywanie pokarmów) pomimo przyjmowania mniejszej dawki węglowodanów. Ponadto dzięki właściwościom polifenoli nasilają się procesy lipolizy, a to oznacza, że organizm może korzystać z nagromadzonych wcześniej zapasów tłuszczu bez dopuszczenia do odkładania się nowych.
W owocach afrykańskiego mango odkryto tajemnicę skutecznej diety
Wspomniane właściwości musiały zostać zauważone.
Powstał suplement diety o nazwie African Mango, który jest rozwiązaniem dla osób zawiedzionych stosowaniem licznych diet odchudzających, nie przynoszących oczekiwanych rezultatów. African Mango to preparat, który w całkowicie bezpieczny sposób pomaga spalić zbędną tkankę tłuszczową oraz utrzymać i kontrolować prawidłową masę ciała.
African Mango niezwykle skutecznie pomaga uzyskać wymarzoną sylwetkę. Od dawna jest on silnym konkurentem dla słynnych preparatów na odchudzanie, zawierających jagodę Acai.