Kakaowce udomowiono tysiące lat temu

Share

Kakaowce zostały udomowione ponad trzy i pół tys. lat temu w Ameryce Środkowej – dowodzą badania genetyczne, które opublikowano na łamach pisma „Communications Biology”.

Czekolada może mieć bardzo długą historię. Z genomu kakaowca odczytano, kiedy podjęte zostały pierwsze próby udomowienia tej rośliny. Najbardziej prawdopodobne wyliczenia wskazują, że było to ok. 3.6 tys. lat temu w Ameryce Środkowej.

„To świadectwo pomaga nam zrozumieć, jak ludzie przemieszczali się i funkcjonowali w Ameryce” – wyjaśnia genetyk, Omar Cornejo z Washington State University (USA).

Jak dodaje, odkrycie rodzi kolejne pytania, np. jak intensywne było udomowienie, ile czasu zajęło opracowanie sposobów przetwarzania kakao.

Badania prowadzone przez międzynarodowy zespół złożony z przedstawicieli 11 instytucji dowodzą, że w trakcie udomowienia selekcja dokonywała się pod kątem aromatu owoców, odporności na choroby i obecności alkaloidu o nazwie teobromina. Niestety, działo się to kosztem zachowania genów, które obniżają wydajność plonów.

Udomowienie oszacowane na 3.6 tys. lat dopuszcza spory margines błędu (w zakresie ok. 2,4 tys. -10,9 tys. lat temu). Okazuje się jednak, że na ok. 3,6 tys. lat datowano śladowe ilości teobrominy, które odnaleziono w ceramice kultury Olmeków.

Więcej na stronie: https://news.wsu.edu/2018/10/23/cacao-genome-analysis/ (PAP)

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

 

 

Share